Kon-Mari in bucatarie – ce obiecte iti aglomereaza spatiul?

Bauformat 2
Cum poti optimiza spatiul într-o bucatarie mica? Tips & tricks direct de la designeri
June 1, 2020
rachel park hrlvr2ZlUNk unsplash
Cum sa reducem risipa in bucatarie?
June 3, 2020

Bauformat A3

Metoda Kon-Mari a devenit din ce în ce mai practicată în ultima perioadă, aceasta putând fi aplicată în diverse domenii ale vieții noastre, inclusiv în bucătărie. Întrebarea de bază a filozofiei lui Marie Kondo (cea care a creat metoda Kon-Mari) este: Does it spark joy? Pentru un spațiu plăcut, în care să te simți în largul tău, e important ca lucrurile care te înconjoară să-ți dea un sentiment de bucurie. Dar pentru o bucătărie practică, funcțională și aerisită mai este nevoie să ne punem niște întrebări suplimentare. Iată câteva sugestii în acest sens:

Grupează ustensilele de bucătărie

În mod evident, bucătăria găzduiește foarte multe ustensile și accesorii. Diverse spatule, linguri de lemn, site, tot felul de tacâmuri speciale și alte mărunțișuri – toate acestea ocupă mult spațiu, iar dacă NU sunt organizate cum trebuie, vor crea un aspect aglomerat și te vor sufoca (și enerva!). Așadar, e o idee bună să scoți toate ustensilele tale de bucătărie, să le sortezi și să le grupezi pe categorii. Păstrează doar obiectele pe care le folosești cel mai des (sau care sunt favoritele tale) – pe cele inutile le poți dona, pe cele deteriorate le poți recicla. Dacă ți-e greu să renunți la unele dintre ele, ar fi bine să te întrebi cât de des le folosești, dacă-ți sunt chiar utile (sau frumoase – ca să-ți dea măcar un sentiment de joy) și în ce măsură reflectă obiectivele tale în bucătărie (vrei o bucătărie aerisită și minimalistă sau ești un MasterChef în devenire?) Ulterior, poți depozita obiectele rămase într-un sertar – ideal ar fi să achiziționezi și diferite separatoare, astfel încât să organizezi cât mai bine ustensilele.

Optează pentru aparate multifuncționale

În cazul în care urmează să achiziționezi aparate pentru bucătărie, atunci recomandarea noastră este să te orientezi către aparatele multifuncționale, care pot îndeplini mai multe sarcini (cum ar fi un aparat de waffles care este și sandwich maker sau panini maker în același timp), pentru a economisi spațiul din bucătărie. Mai mult decât atât, vei economisi și bani, ceea ce este un mare beneficiu pentru fiecare dintre noi. La momentul actual, pe piață există numeroase variante de aparate de bucătărie multifuncționale, la prețuri variate, astfel încât oricine să își poată organiza bucătăria cu un minim de efort și o investiție redusă.

Renunță la vesela pe care nu o (mai) folosești

Din dorința de a avea o bucătărie complet utilată, suntem tot mai tentați să achiziționăm diverse căni, farfurii, boluri și veselă specială pentru servit – pe care, ulterior, le depozităm în câte un sertar sau dulap și uităm de ele. Recomandarea noastră este să te desparți de produsele care nu fac parte dintr-un set (diverse căni primite cadou etc.) sau pe care chiar nu le folosești decât o dată pe an, de exemplu. Dar dacă acestea au o importantă valoare sentimentală sau chiar îți dau un sentiment de joy, atunci păstrează-le. De asemenea, nu uita nici de cănile ciobite sau de farfuriile decolorate. Cu siguranță nu îți mai sunt utile!

Verifică oalele și tigăile din dulap

Poate că este tentant să ai cât mai multe tăvi, oale și tigăi cu ajutorul cărora să îți demonstrezi abilitățile de MasterChef, însă un număr mare de astfel de produse nu face decât să ocupe spațiul din bucătărie. Așadar, recomandarea noastră este să verifici cu atenție tot arsenalul de oale, tigăi speciale, tăvi de friptură, tăvi speciale de brownie sau muffins, etc. iar mai apoi, să te desparți de cele pe care chiar nu le folosești decât extrem de rar.

Cu siguranță vei obține o bucătărie mult mai aerisită și organizată, iar gătitul va deveni o adevărată plăcere!

Call Now ButtonSuna Acum!