Bucatarie si spatiu de socializare la birou? Sigur, cu placere!
Bucatarie si spatiu de socializare la birou? Sigur, cu placere!
September 13, 2020
CumSa proiectezi sistemul de gestionare a deseurilor in bucatarie
#CumSa proiectezi sistemul de gestionare a deseurilor in bucatarie
September 13, 2020

#CumSa iti cureti cuptorul

Curățarea cuptorului este ca mersul la dentist – așa am citit undeva. Este acel ’’rău necesar’’. Nici unul dintre noi nu așteaptă cu nerăbdare experiența asta (mulți chiar o detestă), dar de multe ori, numai gândul că trebuie să o faci este mai stresant decât activitatea în sine. Cu câteva tips & tricks, curățarea cuptorului nu ar trebui să fie o activitate atât de copleșitoare – nici mental, nici în realitate.

Cât de des ar trebui să-ți cureți cuptorul?

Depinde cât de mult îl folosești – dacă îl pornești de mai multe ori pe săptămână, atunci sigur ar trebui să-ți faci o rutină din a-l curăța o dată la 3 luni. Dacă, în schimb, îl folosești mult mai rar, e suficient dacă-ți sufleci mânecile o dată la 6 luni sau chiar o dată pe an.

De ce să faci asta regulat?

În primul rând, din considerente practice. Dacă cuptorul îți umple casa de fum și de mirosuri grele de fiecare dată când îi dai drumul, e clar că trebuie să faci ceva. În plus, aceste mirosuri pot afecta calitatea preparatelor. Banana bread cu aromă vagă de friptură de porc? Nu, mulțumesc.

Ce ai nevoie?

soluție de curățare de bună calitatefie gata preparată, cumpărată de la DM sau de la supermarket, fie una home-made
mănuși groase din cauciuc
ochelari de protecție și mască (mai ales dacă folosești soluții de curățare cu miros foarte puternic)
prosoape de hârtie
lavete umede
burete abraziv

Cum procedezi?

Ok, deci ți-ai pus deoparte câteva ore (dacă nu ți-ai curățat cuptorul de mai bine de 6 luni, activitatea asta poate dura și câteva ore, așa că e bine să-ți setezi așteptările). Ți-ai aranjat instrumentele de lucru. Now what?

1. Scoate totul din cuptor – tăvi, grilaje etc.
2. Pune-ți mănușile și ochelarii de protecție
3. Stropește cu spray de curățare toate laturile cuptorului, precum și ușa interioară. Dacă ai cuptor electric, nu stropi elementele de încălzire și nici ventilatorul (ușor de zis, mai greu de făcut). Iar dacă ai cuptor cu gaz, nu stropi zona pe unde iese gazul. Lasă să acționeze cât timp este nevoie (de obicei se menționează pe ambalajul produsului). Uneori, s-ar putea să fie nevoie să lași soluția să acționeze câteva ore, poate chiar peste noapte. Atenție! Încearcă să nu inhalezi vaporii de la soluția de curățare – au un miros deranjant și pot fi toxici.

Dacă vrei o soluție de curățare non-toxică, poți face o pastă din ¾ cană de bicarbonat de sodiu și ¼ cană de apă caldă, pe care apoi să o aplici cu o pensulă pe laturile cuptorului. Lasă să acționeze peste noapte.

4. În acest timp, te poți ocupa de grilaje. Stropește-le cu soluție de curățare și pune-le deoparte – de exemplu, într-un sac de plastic.
5. După ce soluția a acționat, șterge cu o lavetă umedă toate suprafețele și, mai ales, toate colțișoarele, pentru a te asigura că nu mai rămâne nici un pic de mizerie sau soluție de curățare. Dacă e nevoie, folosește și un burete abraziv.

Dacă ai ales să folosești bicarbonat, răzuiește pasta întărită cu o racletă, apoi curăță cu o lavetă umedă. Poți stropi pasta întărită cu oțet; bicarbonatul va face spumă și va fi mai ușor de curățat. Un scurt avertisment – varianta aceasta mai naturală este eficace, însă procesul durează mult mai mult timp, iar efortul de curățare este semnificativ mai mare.

6. E timpul acum să scoți grilajele din punga de plastic, să le freci cu burete abraziv, apoi să le clătești cu apă caldă și gel de spălat vasele. Sau, și mai bine, fă-le un duș. De multe ori e greu să le speli în chiuveta din bucătărie, dar în cădița de duș e spațiu suficient. Usucă-le și apoi pune-le la loc în cuptor.
7. Dacă ai folosit soluție de curățare din comerț, e o idee bună să lași acum cuptorul să meargă aproximativ o oră la 180 de grade, cu o oală de apă care fierbe înăuntru. Apa care fierbe va elimina mirosul care a rămas de la soluția de curățare. Dacă mirosul persistă totuși, poți adăuga ½ cană de oțet în apa care fierbe.
8. Și…. ești gata! Cuptorul care acum strălucește de curățenie îți dă un sentiment incredibil de satisfacție interioară! Ne poți crede pe cuvânt.

P.S. Dacă cumva nu ai folosit mănuși, sigur pielea ta a avut de suferit (și unghiile, cel mai probabil), așa că folosește o cremă nutritivă și reparatoare imediat după ce ai terminat sarcina asta pe care cu siguranță o amânai de câteva luni.

Call Now ButtonSuna Acum!