Blatul de bucatarie – ce trebuie sa stii inainte de a lua o decizie

Trendurile anului in materie de bucatarii
Trendurile anului in materie de bucatarii
April 22, 2020
Bauformat 1
Idei creative pentru a transforma o bucatarie neutra intr-un spatiu cu personalitate
June 1, 2020

Blatul de bucatarie - ce trebuie sa stii inainte de a lua o decizie

#KitchenProject101 este o serie de articole prin care dorim să-ți transferăm din competența pe care ne-am dezvoltat-o în mai bine de 10 ani de Bau-for-mat Kitchen Studio. Pe scurt, vrem să te ‘’echipăm’’ pentru a lua cele mai bune decizii atunci când vei începe propriul tău proiect de bucătărie – fie că este prima bucătărie pe care o achiziționezi sau vrei să faci un makeover bucătăriei actuale.

Episodul de azi este despre alegerea BLATULUI. Ca orice decizie de design, nu este una simplă, tocmai pentru că există multiple variante de materiale din care poți alege. În cele ce urmează, ne vom limita la 3 dintre ele, care sunt printre cele mai uzuale. Ce ar trebui să știi înainte de a lua o decizie:

  1. BLATURILE LAMINATE – Vin la pachet cu foarte multe avantaje: accesibile ca preț, ușor de montat, durabile, nu necesită tratamente speciale, rezistente la apă, termorezistente, super ușor de întreținut (deci family-friendly) – dar în condiții de utilizare normală (deci nu tăia direct pe blat, nu freca cu bureți abrazivi sau substanțe nepotrivite).
    Iar la Bauformat avem peste 40 de nuanțe și texturi din care poți alege. Aici catalogul, pentru inspirație.
  2. BLATURILE DE GRANIT – Blatul de granit este o alegere bună dacă ai un buget generos (este mai scump comparativ cu blatul laminat), se poate păta ușor dacă nu este tratat cu un înveliș protector (e nevoie de o sigilare specială, pentru că materialul este poros). Fiind un material greu, e mai dificil de montat și se poate crăpa dacă montajul nu este corect făcut. Pentru a susține greutatea unui blat din granit dulapurile inferioare ale mobilierului de bucătărie trebuie să aibă o structură mult mai solidă. În caz de ciobire sau deteriorare repararea suprafeței poate fi făcută numai de către specialiști. Pe de altă parte, este termorezistent, are o durată lungă de viață, își păstrează aspectul și poate fi reciclat / refolosit. În plus, este fooooarte frumos și de impact.

Noi, de exemplu, lucrăm cu Technistone – International, un producător ceh cu tradiție. Blaturile produse de ei sunt din granit compozit sau, mai simplu, cuarț (piatră tehnologică – ‘’engineered stone’’) – ceea ce le face mult mai durabile (cu condiția respectării unor reguli de întreținere de bun simț). Sunt rezistente la zgârieturi, structura e non-poroasă (deci nu se pătează), se întrețin mai ușor (nu necesită resigilarea periodică a suprafeței), materialul e igienic și sustenabil (conține materiale reciclate în proporție de 20%-70%, în funcție de model). În plus, există o libertate mare de alegere a tipurilor de nuanțe și finisaje ale suprafeței.

  1. BLATURILE DE LEMN – Sunt foarte frumoase, dând spațiului bucătăriei un sentiment de căldură, confort, naturalețe. Disponibile în mai multe tipuri de nuanțe lemnoase, ele sunt confecționate, de regulă, din lemn de esență tare (stejar, arțar). Dacă lemnul provine din surse sustenabile, atunci este și o variantă eco-friendly, pentru că este vorba despre o resursă regenerabilă (spre deosebire de piatra naturală sau marmura). Blaturile de lemn au o durată de viață foarte lungă NUMAI DACĂ au fost tratate (impregnate cu uleiuri speciale) pentru a rezista la umezeală și dacă au fost bine întreținute (asta înseamnă șlefuite și uleiate cu regularitate).

Dezavantajul unui blat de lemn este că poate fi destul de scump, iar procesul de întreținere poate fi prea laborios (mai ales pentru aceia dintre noi fără abilități de DIY). Petele se scot foarte greu, lemnul se poate decolora dacă este expus frecvent la umezeală, se poate chiar crăpa.

Din acest motiv, deși ne place foarte mult lemnul (mirosul, textura, culoarea caldă), vă sfătuim totuși să nu vă instalați un blat de lemn în zona chiuvetei sau a plitei de gătit. Dacă insula (sau peninsula) de bucătărie are blatul de lemn (de tip butcher block, de exemplu) este suficient pentru un look&feel rustic, relaxat și confortabil.

Și pentru că din când în când nu ne putem abține și trebuie să ieșim din tipare, într-un proiect foarte simpatic de bucătărie ne-am permis să fim super creativi și am aplicat peste blatul din MDF un microciment, pentru un look industrial, super modern. Microcimentul este disponibil în multe nuanțe și mai multe finisaje, dar pentru bucătărie cel mai important este stratul final, un impregnant care îi conferă rezistență și impermeabilitate.

Acest proiect a fost chiar expus la ultimul târg ExpoMobila din Timișoara, în toamna lui 2019.

Call Now ButtonSuna Acum!