Lumina din bucataria noastra – cum pozitionam sursele de lumina in mod ideal?

bucatarii la comanda poza 2
Bucatariile moderne – intre trecut si viitor
August 16, 2019
bucatarii la comanda poza 41
Bucataria noastra moderna – cum imbinam utilul cu placutul?
September 19, 2019

detalii modele bucatarii germane 2019 poza 40

Stim cu totii cat de importanta este lumina naturala, in toate formele ei, de la o fereastra cat de mica si pana la petrecutul timpului liber in gradina noastra, este foarte important sa avem parte de lumina naturala. De ce insa ? Ei bine, Henry Thoreau sustinea la un moment dat ca va trebui sa pastram, in contextul oraselor moderne, cel putin o parte din lumea “salbatica”, care ne-a sustinut atat de mult timp. Asa cum nota mai tarziu si Paul Sears, cladirile moderne au tinut neaparat sa se distinga insa de “salbaticie”, sa fie un spatiu separat si sa nu se integreze in mediul inconjurator. In acest context,ultima parte din mediul salbatic original pe care putem sa o pastram in cadrul cladirilor si caselor noastre este cea mai simplu de integrat : lumina.
In arhitectura moderna, lumina naturala, fie ea directa sau indirecta, trebuie sa fie integrata in mai toate camerele unei cladiri, fiind sursa principala de lumina in aceste camere si fiind deosebit de importanta pentru ocupantii acesteia.

In primul rand, lumina naturala trebuie sa fie privita ca o sursa absoluta de economie : cu cat pozitionarea geamurilor dintr-o cladire este mai atent gandita, cu atat cladirea in cauza este mai economica din punct de vedere al energiei electrice consumate, cu procente de la 20% si pana la 60%. Insa nu doar atat , lumina naturala incurajeaza, asa cum s-a dovedit prin numeroase studii, productivitatea si creativitatea, avand un efect benefic asupra mai multor aspecte din viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Si daca productivitatea noastra este necesara in cazul in care discutam despre o cladire de birouri, atunci in mod clar relaxarea si creativitatea primeaza cand discutam despre o cladire de locuit. Si, chiar daca pare de la sine inteles, este important sa intelegem de ce lumina naturala trebuie sa patrunda in toate camerele din casa noastra, de la cea mica la cea mai mare, fara a neglija acest aspect in nicio incapere.

Astfel, cu toate ca se porneste de la premisa de a avea lumina naturala peste tot, ajungem sa facem compromisuri si ajungem sa ignoram anumite camere in ceea ce priveste acest aspect. Dintre toate, baile si bucatariile sunt cele mai predispuse sa fie trecute cu vederea. Iar daca ideea de a avea o baie fara ferestre mari nu ne deranjeaza chiar atat de tare – pentru cei care tin la intimitatea lor -, trebuie sa recunoastem ca ne-am dori ca bucataria noastra sa fie amenajata in asa fel incat sa beneficiem de lumina naturala cat mai mult posibil. Amenajarile de bucatarii din ziua de azi au inceput sa fie centrate in jurul bucatariilor moderne, cu surse de lumina pozitionate atent, cu geamuri pozitionate la fel de strategic si cu mobila de bucatarie de buna calitate, care sa nu ne incomodeze sau sa nu permita patrunderea luminii in spatiul bucatariei. Pornind de la aceasta premiza, Bau-for-Mat Timisoara va ajuta sa creati o bucatarie luminoasa, cu mobila de bucatarie de calitate, cu amenajari specifice bucatariilor moderne si care sa se plieze perfect pe gustul dumneavoastra. Si ce este cel mai important, va ajutam sa va transformati bucataria intr-un spatiu primitor, placut si modern!