Lumina din bucataria noastra – cum pozitionam sursele de lumina in mod ideal?

bucatarii la comanda poza 2
Bucatariile moderne – intre trecut si viitor
August 16, 2019
mcp495 497 01
#KitchenOfTheMonth – SEPTEMBRIE
September 19, 2019

detalii modele bucatarii germane 2019 poza 40

Iluminatul bucătăriei e probabil ultimul lucru pe to-do list, atunci când te-ai hotărât să-ți faci bucătăria la comandă și te-ai apucat de măsurători; însă pentru ca acest spațiu să arate bine și să funcționeze și mai bine, trebuie iluminat corespunzător. Noi suntem de părere că momentul cel mai potrivit pentru a decide schema de iluminat este chiar în etapa de planificare a spațiului, când facem primele schițe ale bucătăriei. Dacă schema de iluminat e concepută cum trebuie, iar sursele de lumină sunt poziționate strategic, o bucătărie se poate transforma într-un spațiu mai luminos (și astfel să se compenseze lipsa luminii naturale, dacă este cazul) sau care pare mai mare; se pot chiar deghiza elemente arhitecturale ciudate.

Acum că bucătăriile noastre sunt mai degrabă spații multifuncționale, planul de iluminat trebuie să ia în considerare nevoi diferite – să fie spațiu de gătit, de luat masa (mese în familie sau mese romantice în doi? J), de relaxare cu prietenii, spațiu pentru home office, boardgames sau teme cu copiii. Tocmai din acest motiv e bine să știi că bucătăria are nevoie de un iluminat echilibrat – atât practic, cât și de atmosferă. Astfel, îți poți transforma bucătăria într-un spațiu super funcțional, dar în egală măsură cald și primitor.

În cele ce urmează, o să bifăm împreună principalele aspecte care trebuie luate în calcul atunci când facem planul de iluminat. În primul rând, modul cum este orientată bucătăria și cât de multă lumină naturală primește (în diferite momente ale zilei), va influența procesul de planificare a iluminatului. În funcție de asta trecem la planificarea surselor de lumină artificială, care sunt de două tipuri:

  • Lumină de lucru, funcțională – Pe scurt, înseamnă să amplasezi lumina acolo unde ai nevoie de ea: deasupra blatului de lucru, a insulei de bucătărie, deasupra chiuvetei sau a plitei. În primul rând, avem nevoie de o sursă principală de lumină, care fie completează lumina naturală, fie compensează lipsa ei. Important este ca sursa principală să dea lumina cea mai puternică și să o distribuie din tavan pe o arie cât mai largă. Acest lucru poate fi realizat cu un mix de plafoniere, șine cu spoturi, candelabre sau spoturi LED încastrate în plafon.

De multe ori lumina principală aruncă umbre în spațiul de sub dulapurile suspendate, de aceea este nevoie de surse suplimentare de lumină, focusate pe anumite zone de lucru. Iluminatul direcționat poate fi obținut cu ajutorul unor lămpi suspendate deasupra mesei sau insulei de bucătărie (atât pentru lumină focusată, cât și pentru a crea o atmosferă intimă, cosy), baghete luminoase sau spoturi LED poziționate sub dulapurile suspendate. Lumina astfel direcționată îți permite să faci un ‘late night cooking session’’ fără să-ți tai degetele J, să răsfoiești ultima carte de rețete a lui Jamie Oliver în timp ce sosul pentru paste fierbe la foc mic, să-ți faci lista de cumpărături sau să-ți termini prezentarea în Powerpoint pentru a doua zi la birou.

  • Lumină de atmosferă și/sau de accent – Bucătăriile au devenit principalul spațiu social din casele noastre, motiv pentru care iluminatul de atmosferă este esențial; e magia care transformă bucătăria într-un spațiu primitor și confortabil. Într-un fel, e ca și cum ne-am întors în paleolitic – ne strângem din nou în jurul focului, la lumină și căldură.

Acest tip de iluminat are, evident, și un aspect funcțional, însă scopul principal este acela de a crea atmosferă și a atrage atenția, completând vizual spațiul. Fie că folosești sisteme decorative (de exemplu iluminat interior pentru dulapuri, un șir de LED-uri integrate în plinta de la insulă, care dau impresia că plutește), aplice sau lămpi suspendate deasupra mesei sau insulei de bucătărie, vei beneficia de lumină care te va face să te simți bine. În plus, te scutește de lovituri la degetele de la picioare, atunci când ai venit în bucătărie în miez de noapte, pentru un snack sau un pahar cu apă.

Lumina de accent e, de asemenea, o ocazie să scoți în evidență diverse lucruri care-ți plac în bucătăria ta: detalii arhitecturale sau alte puncte de interes – etajere, obiecte de colecție, postere sau tablouri. Lumina de accent este acel factor WOW, cireașa de pe tort.

Pentru a crea ambianța cea mai potrivită, nu uita că există și sisteme de iluminat inteligent, ce pot fi controlate folosind telecomanda, aplicaţii pe mobil, tabletă sau PC, prin WiFi. Poți alege un tip de lumină pentru dimineaţă, una pentru seara, pentru gătit sau alte activități. Poți transforma lumina rece în lumină caldă şi invers, poți regla intensitatea luminii, creând astfel atmosfera dorită.

Asigură-te însă că poți controla luminile separat (deci pune-le pe circuite diferite), astfel încât să creezi un mood diferit doar apăsând un întrerupător.

Indiferent că-ți dorești o bucătărie modernă, cu design scandinav minimalist, cu accente industriale sau country, ori o bucătărie elegantă, clasică, suntem alături de tine de la concept la execuție. Și da, asta include și consiliere în alegerea schemei de iluminat.

Call Now ButtonSuna Acum!