Cum sa-ti organizezi frigiderul pentru maxim de eficienta

Bucatariile cu design industrial – moderne, urbane, cu personalitate
Bucatariile cu design industrial – moderne, urbane, cu personalitate
July 15, 2020
Bucatarie si spatiu de socializare la birou? Sigur, cu placere!
Bucatarie si spatiu de socializare la birou? Sigur, cu placere!
September 13, 2020

Cum sa-ti organizezi frigiderul pentru maxim de eficientaFrigiderul este probabil inima bucătăriei – chiar dacă nu ești un mare pasionat de gătit, tot trebuie să-ți depozitezi undeva măcar fructele, lactatele și ketchup-ul. Așa-i?

Lucrurile se complică atunci când trebuie să-ți faci cumpărăturile o dată pe săptămână (cum încercăm să facem cu toții în perioada asta), ceea ce înseamnă că trebuie să depozitezi în frigider o cantitate mai mare de alimente. Aici intervine organizarea: aranjând mai bine și mai eficient alimentele în frigider, poți salva timp (pentru că vezi rapid ce te interesează) și bani (factura la curent sau bonul de casă de la supermarket, prin reducerea risipei de alimente).

Sugestiile de mai jos sunt inspirate de modul cum sunt organizate bucătăriile profesionale/ale restaurantelor, pentru că acestea își organizează frigiderele gândindu-se în primul rând la siguranța alimentară. What’s the big idea? Organizarea alimentelor se face în funcție de temperatura la care ar trebui gătite aceste alimente. Ok, hai să vedem cum e pusă în practică această strategie:

  1. Rafturile de sus – Aici poți depozita mâncare deja gătită sau alimente de tip ready-to-eat (iaurt, brânzeturi, mezeluri), pentru că acestea nu mai trebuie preparate termic.
  2. Raftul de jos – Aici se depozitează alimentele care trebuie gătite la temperatura cea mai înaltă (cum ar fi carnea de pui). În acest mod, orice posibilă contaminare nu reprezintă de fapt o problemă, pentru că alimentul contaminat trebuie oricum preparat termic la o temperatură mai înaltă decât alimentul care stă mai sus și care poate s-a scurs. Și mai bine, te sfătuim să pui carnea pe o tavă, pentru a reține posibilele scurgeri și pentru o curățare mai facilă.
  3. Ușa frigiderului – Acesta este spațiul cel mai puțin rece al frigiderului, de aceea poate fi folosit pentru depozitarea unor alimente precum: sosuri, ketchup, muștar, maioneză, unt (care trebuie să stea relativ moale), băuturi răcoritoare etc. Specialiștii spun că nu ar trebui depozitate aici ouăle și laptele, tocmai pentru că este un spațiu mai puțin rece. Dar acest sfat e dificil de implementat, atâta timp cât majoritatea frigiderelor au exact pe ușă containere special concepute pentru ouă.
  4. Sertare – Dacă ai sertare separate pentru fructe și legume, e perfect. Sertarul de legume este setat pentru condiții de umiditate (verdețurile se ofilesc mai greu dacă există umezeală), iar sertarul de fructe este setat pentru umiditate scăzută (fructele se strică mai greu în condiții de umiditate redusă). Un alt motiv pentru a ține separat fructele și legumele este acela că etilenul din fructe poate face ca legumele să se strice mai repede. Dacă nu ai două sertare, nici o problemă: poți folosi sertarul de jos pentru legume, iar fructele le poți depozita chiar deasupra acestui sertar, într-un container/organizator separat.

În încheiere, câteva sfaturi super practice:

  • Ține frigiderul cam 2 treimi plin – dacă îți cad recipiente atunci când deschizi ușa, atunci sigur ai depozitat prea multe lucruri. Iar dacă frigiderul e mult prea plin, aerul rece nu va circula cum trebuie.
  • Tapetează etajerele și sertarele cu șervețele absorbante pentru bucătărie, pentru că îți va fi mult mai ușor să faci curățenie.
  • Pentru a reduce risipa de mâncare, pune într-un organizator (coș/cutie fără capac) toate alimentele care vor expira în curând sau recipientele care sunt deja desfăcute. În acest fel, vor fi mult mai puține momentele în care te vei întreba: oare ce-i în borcănelul acela mucegăit din spatele frigiderului?
Call Now ButtonSuna Acum!