Bucatariile moderne si deciziile dificile de design – azi despre backsplash

bucatarii la comanda poza 82
O bucatarie moderna pentru noi, o bucatarie sigura pentru copilul nostru
November 18, 2019
detalii modele bucatarii germane 2019 poza 37
O bucatarie organizata – o bucatarie mereu curata
December 19, 2019

Bucatariile moderne si deciziile dificile de design – azi despre backsplash

Așa cum se întâmplă și în alte domenii ale vieții noastre, a devenit extrem de dificil să luăm decizii și să facem alegeri de design. Iar bucătăria nu face excepție – există infinit de multe variante de stiluri, modele, materiale etc., precum și foarte multe companii care oferă bucătării la comandă.

În orice proiect de design sau re-design al bucătăriei, o decizie importantă este legată de culoare, de fundalul pe care plasăm bucătăria, fundal creat nu doar de culoarea pereților, cât și de backsplash. Ce este de fapt backsplash-ul și de ce oare nu există un termen consacrat în limba română? Explicat în multe cuvinte, e vorba despre materialul care acoperă zona dintre blatul de bucătarie și dulapurile suspendate, din spatele chiuvetei și plitei de gătit. La a doua jumătate a întrebării nu avem un răspuns – putem doar presupune că, din moment ce zeci de ani faianța a fost singura opțiune de material pentru această zonă, nu a fost nevoie de un termen specializat. Însă de atunci lucrurile s-au mai complicat.

Haideți să vedem ce criterii putem folosi atunci când alegem materialul din care este făcut backsplash-ul:

  • cât de funcțional și practic este, cu alte cuvinte: cât de bine protejează pereții și cât de ușor este de întreținut
  • costul pe care îl implică instalarea de backsplash pe suprafața din bucătăria noastră
  • ușurința cu care poate fi instalat acest punct central al bucătariei
  • factorul estetic (Când alegeți, imaginați-vă cum ar fi să aveți mereu în prim plan acel model de backsplash, zi după zi. Dacă devine deranjant sau obositor, sigur nu este alegerea potrivită.)

Însă ponderea criteriilor de mai sus în decizia finală este, până la urmă, o chestiune personală.

Iată câteva exemple: un backsplash din sticlă este ușor de curățat și va fi cu siguranță remarcat, dar nu este ieftin. La fel piatra naturală: va avea un impact vizual puternic, însă vom avea de lucru la capitolul întreținere, pentru că peretele de piatră trebuie sigilat cel puțin o dată pe an. Pe de altă parte, un backsplash din plăci ceramice este o alegere clasică, ‘’timeless’’– ceea ce este normal și de așteptat, având în vedere că faianța nu este doar ușor de montat și curățat, dar și durabilă și mai ieftină, per total.

Ce e însă important de subliniat e faptul că backsplash-ul (fiind un background, până la urmă), poate să pună în valoare restul bucătăriei sau să strice întregul ansamblu. Așa că vă sfătuim să nu faceți alegerea înainte de a fi stabilit conceptul și de a fi gândit întregul ansamblu. De exemplu, dacă bucătăria are tonuri simple, discrete, ‘’mute’’, atunci backsplash-ul poate deveni o piesă centrală, ‘’statement’’, un twist care va atrage atenția și va crea un punct focal în spațiul bucătăriei.  

La cât mai multe decizii de design, curajoase și inspirate!

 

Call Now ButtonSuna Acum!