Bucatariile in forma de L – avantaje si dezavantaje

Traditional vs. industrial
Eziti intre traditional/country si industrial? Te ajutam sa te hotarasti!
March 17, 2021

Identificarea celui mai bun tip de layout este cu siguranță cel mai important factor în proiectarea unei bucătării funcționale și practice. Indiferent dacă bucătăria ta este mică și înghesuită sau, dimpotrivă, mare și extinsă, un layout inteligent va face toată diferența în maximizarea spațiului disponibil. 

Mai ales în bucătărie, layout-ul înseamnă mult mai mult decât doar plasarea mobilierului în spațiu – ergonomia are un rol foarte important. Alegerea înălțimilor, asigurarea spațiului suficient pentru a te mișca cu ușurință, fluxul de trafic, punctele de intrare și ieșire, plasarea electrocasnicelor și ușurința de utilizare vor contribui toate la modul cum te vei bucura de acest spațiu. 

Unul dintre cele mai populare layout-uri este planul în formă de L – excelent pentru spațiile multifuncționale, păstrând cu grijă zona de lucru limitată la o anumită arie, iar restul spațiului liber. Este un plan deja clasic, potrivit pentru orice dimensiune de bucătărie. Acest layout include spații de lucru pe doi pereți perpendiculari, adesea cu o secțiune de dulapuri mai lungă decât cealaltă.

Avantajele bucătăriei în formă de L

  • Acest plan utilizează cel mai bine conceptul ‘’triunghiului de bucătărie’’, unde fluxul de lucru este organizat între aragaz, frigider și chiuvetă, într-o formă aproximativ triunghiulară. Deși acesta nu este singurul layout care utilizează triunghiul bucătăriei, este totuși cel mai compact și rentabil design care se folosește de acest triunghi.
  • Bucătăriile în formă de L sunt eficiente în utilizarea cât mai bună a spațiului. Poți folosi un întreg perete pentru soluții inteligente de depozitare, de la podea până la tavan.
  • Funcționează la fel de bine cu un mobilier în stil contemporan, cât și cu stilul mai clasic/tradițional, iar forma este suficient de flexibilă pentru a se adapta nevoilor structurale, cum ar fi plafoane înclinate sau ferestre mari.
  • Bucătăria în formă de L oferă spațiu sporit pentru blat în comparație cu bucătăria pe un singur perete, de exemplu.
  • Dacă spațiul permite, poți adăuga o insulă centrală de bucătărie, care devine punct focal al camerei și oferă atât un spațiu suplimentar de lucru, cât și un spațiu informal de luat masa în familie sau un loc pentru a discuta cu prietenii la o cafea. Sau, în loc de insulă, poți include o zonă de luat masa (masă și scaune / banchetă) sau chiar o zonă de relaxare în bucătărie.  
  • Bucătăria în formă de L este potrivită pentru spațiile de tip open-space. Sugestie: dacă ai o bucătărie în plan deschis și o zonă de living, e o idee bună să păstrezi chiuveta și electrocasnicele la cea mai mare distanță față de zona de zi.
  • Într-o bucătărie mică, o formă de L este ideală, deoarece concentrează toate spațiile de depozitare și electrocasnicele în două părți ale camerei, lăsându-le libere și deschise pe celelalte, astfel încât spațiul general să pară mai mare. Folosește culori mai degrabă deschise, astfel încât spațiul să nu pară înghesuit.

Dezavantajele acestui tip de design

Există opinii cum că, în acest tip de plan, dulapurile de colț sunt adânci și dificil de accesat, motiv pentru care ajung mai degrabă depozit pentru containere vechi, borcane și alte obiecte puțin utilizate. 

Noi credem însă că acest dezavantaj poate fi foarte ușor contracarat prin instalarea unor soluții de depozitare smart, după cum se poate observa în imagini – așa că, de fapt, acest aspect nici nu constituie o problemă reală. Apropo, nouă ne place mult soluția de tip carusel. 🙂

Indiferent de dimensiunea bucătăriei tale, frumusețea planului în formă de L constă în simplitatea și flexibilitatea sa, precum și ușurința cu care poate fi adaptat pentru a se potrivi cerințelor practice și diferitelor gusturi în materie de design.

Îți dorești să creezi un spațiu practic și stylish într-o bucătărie de tip L? Hai să ne auzim. 

Avem multe idei. 🙂

Call Now ButtonSuna Acum!