Cum alegem chiuveta de bucatarie – cateva sugestii

alegerea robinetului potrivit pentru bucatarie
Alegerea robinetului potrivit pentru bucatarie
February 3, 2020
mbfm490FG432 376
Cele mai comune greseli in design-ul si echiparea bucatariei – si cum le putem evita
March 4, 2020

detalii modele bucatarii germane 2019 poza 78

The paradox of choice: cu cât avem mai multe opțiuni, cu atât ne este mai greu să decidem. Valabil și în design, iar bucătăria nu face excepție – există infinit de multe variante de stiluri, modele, materiale etc. și este foarte ușor (și normal) să te simți pierdut.

Pentru că nu suntem doar designeri de bucătării, ci și consultanți, în cele ce urmează îți dăm câteva ponturi despre cum să alegi un element de bază al bucătăriei, și anume CHIUVETA. De ce ‘’de bază’’? În primul rând, pentru că face parte din triunghiul funcțional, alături de plita de gătit și frigider. Din cauză că este folosită mai tot timpul (chiar dacă nu ești mare bucătar, tot mai trebuie să speli un pahar de vin, să pui apă la flori etc.), trebuie să reziste la uzură, deci decizia de achiziție nu trebuie făcută la întâmplare.

Ca și în alte decizii de design, e foarte important să clarificăm câteva aspecte practice, dar și estetice.

Practic, există 4 tipuri de decizii pe care ar trebui să le luăm în ceea ce privește chiuveta: locul de amplasare, forma, materialul și modul de îmbinare cu blatul. Realist vorbind, de cele mai multe ori nu putem alege locul unde va fi poziționată chiuveta, pentru că suntem condiționați de modul cum au fost amplasate țevile de apă și scurgerile. Dacă ne permitem totuși să construim de la zero, atunci locul ideal pentru chiuvetă ar fi sub fereastră. Spălatul vaselor devine o plăcere când te poți uita pe fereastră la copiii care se joacă, la Goldie care aleargă după minge sau pur și simplu la copacii înfloriți din grădină. În plus, ai lumină naturală și nu te deranjează nici un fel de corpuri suspendate deasupra capului.

Forma poate fi rotundă, pătrată, dreptunghiulară, cu una sau două cuve (una pentru spălat vase, cealaltă pentru spălat fructe și legume, de exemplu). Chiuvetele rotunde bifează aspectul estetic, dar nu și pe cel practic. Dacă ești bucătar de anduranță, îți va fi dificil să speli oale de mari dimensiuni sau tăvi de cuptor.

Până la urmă, forma este dictată și de spațiul de care-l avem la dispoziție. Dacă acesta e limitat, atunci o chiuvetă rotundă sau pătrată este clar soluția acceptabilă.

Materialele din care sunt fabricate chiuvetele sunt variate, fiecare având avantaje și dezavantaje.

  • Inoxul este în continuare în topul alegerilor clienților, pentru că este durabil, nu se decolorează, este ușor de montat și întreținut, iar prețurile sunt accesibile. În plus, dacă filozofia ta este #zerowaste, atunci e bine de știut că inoxul este 100% reciclabil. Pe de altă parte însă, acest material se poate deforma ușor la impact sau se poate zgâria, iar în timp pot apărea pete din cauza calcarului din apă.
  • Chiuvetele realizate din material compozit au început să fie din ce în ce mai căutate de clienții care-și doresc ceva mai deosebit. Aceste chiuvete vin în multe culori și forme, le putem asorta după bunul nostru plac, sunt ușor de curățat, rezistente la șocuri, însă prețul este deseori mai ridicat.
  • Varianta unei chiuvete realizate din acril nu este de ignorat: acestea sunt ușor de integrat în blat, rezistente la pete și chiar cu proprietăți antimicrobiene, însă de obicei sunt disponibile în modele limitate (din punct de vedere al formelor și culorilor) și sunt sensibile la șocurile termice (se mătuiesc). În plus, se pot zgâria cu colțurile tăvilor, de exemplu (necesită apoi șlefuire pentru a le readuce la aspectul inițial).
  • Mai poți încă alege și chiuvete ceramice. O ceramică specială, patentată, de înaltă calitate și cu un design deosebit este FRACERAM de la Franke, un material robust: tăieturile, zgârieturile sau lovirea nu lasă urme pe chiuvetă. Spre deosebire de un material ceramic comun, Fraceram rezistă chiar și la condiţii dure cum ar fi impactul cu obiecte din metal.

În alegerea materialului ar trebui să luăm în calcul și stilul general al bucătăriei (este o bucătărie modernă sau rustică? industrială sau clasică?), pentru a crea un aspect unitar.

Din punct de vedere al îmbinării cu blatul, cea mai întâlnită metodă de montare este deasupra blatului. Chiuvetele mai pot fi montate și sub blat, la același nivel cu blatul sau integrate în blat. Dar despre asta putem discuta după ce te-ai decis pe modelul de chiuvetă preferat.

Sperăm că ți-am ușurat decizia de achiziționare a noii tale chiuvete. Dacă simți totuși că mai ai nevoie de ajutor, vino la showroom să răsfoim cataloagele furnizorilor noștri (Schock, Teka, Blanco, Alveus, Pyramis, Franke) și să luăm împreună cele mai bune decizii pentru bucătăria ta!

Call Now ButtonSuna Acum!